Dráva Szövetség | H-8851 Gyékényes József A. u. 1. 2017. 12. 17. (Sunday)
NYELV VÁLTÁS
MAGUNKRÓL
Bemutatkozunk

A Dráva Szövetség 2002-ben jött létre három civil szervezet jóvoltából. Azóta több szervezet csatlakozott a Szövetséghez, köztük horvátországi egyesület is. A szervezetek, magánszemélyek csatlakozása folyamatos.

A Szövetséget alkotó szervezetek tagjai már régóta foglalkoznak természetvédelemmel, hivatásszerűen, vagy társadalmi tevékenység keretein belül. Az Szövetség létrejöttét indokolta, hogy a Dráva bár több országon át folyik és bővelkedik természeti értékekben,  mégsem jöttek létre a térségben határokon átnyúló aktív, nagyobb tömegeket megmozgató természetvédelmi csoportosulások.

Kiemelt céljaink:

A Dráva-völgy természeti értékeinek hosszú távú megőrzése, a környezet állapotának ökológiai alapú fenntartása, fejlesztése. A Dráva-völgyet érintő és oda irányuló turizmus szakmai koordinálása, ellenőrzése, a valódi ökoturizmus támogatása. A természeti értékek bemutatása, szemléletformálás. A Dráva-völgyét érintő, beruházások, gazdasági tevékenységek figyelemmel kísérése, ellenőrzése. A népi hagyományok megőrzése, felélesztése, a tájba illő hagyományos gazdálkodási formák, tevékenységek támogatása, újjáélesztése. A Dráva-völgyben élő és gazdálkodó emberek részére szakmai és erkölcsi támogatás nyújtása. Közös, határokon átnyúló drávai Nemzeti Park kialakításának elősegítése. A Drávát érő környezeti terhelés figyelemmel kísérése a szennyezési pontok felmérése. A Dráva folyó vizének, mint hazánk 21. századi egyik stratégiai ivóvízbázisának védelme, minőségjavításának elősegítése. Az ifjúság szemléletformálása, oktatása. A táj védelme.

Tudományos kutatókkal, a térségben élő gazdálkodókkal, a drávamenti kistérségekkel, a vízügy és egyéb civil szervezetek képviselőivel elkezdtük a Dráva-völgy fejlesztésének lehetőségeit vizsgálni. Olyan fejlesztését, melyben kiemelt szerepet kap az ember és a táj viszonya, a természeti értékek megőrzése és az itt élő ember megélhetésének együttes lehetősége.

A Dráva Szövetség a DEF egyik magyarországi tagja.

Legfontosabb tevékenységeink:

Élő folyónk a Dráva programunk keretében folyamatos tudományos kutatásokat és oktató-, szemléletformáló tevékenységet végzünk a Dráva völgyében, kis csér védelmi programunk keretében a Magyarországon csak a Dráva kavicszátonyain fészkelő kis csér védelmét segítjük elő, részt veszünk több hazai és nemzetközi tudományos kutatásban, például a  Cseh Tudományos Akadémia Botanikai Kutatóintézetének Aldrovanda vesiculosa kutatásában, a Botanical Garden of Wroclaw University Caldesia parnassifolia kutatásában, jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a Dráva folyón Horvátország ne építse meg Novo Virjénél tervezett vízerőművét, melynek keretébe internetes aláírásgyűjtést folytattunk, folyamatos kapcsolatban voltunk magyar és horvát politikusokkal, előadást tartottunk a Magyar és a Horvát Parlament Környezetvédelmi Bizottságának, tárgyalásokat folytattunk a magyar és a horvát környezetvédelemért felelős miniszterrel, fogadott bennünket a Horvát Köztársaság Elnöke, részt vettünk a KVVM felkérésére a vízerőművet elutasító magyar kormányhatározat megalkotásában; napjainkban is mindent elkövetünk, hogy ne épülhessen továbbra  sem további vízerőmű a Dráva és Mura folyókon folyamatos erőfeszítéseket teszünk, hogy a Dráván és legnagyobb mellékfolyóján a Murán megakadályozzunk minden természetkárosító tevékenységet (kavicsbányászat, indokolatlan szabályozási munkák, stb.); a Dráva Szövetség munkájának köszönhetően jelenleg egyik folyón sem történik kavicskitermelés magyar oldalon jelen vagyunk a Balatonon és annak vízgyűjtőjén, szakértői munkával illetve a különböző természetkárosító beruházások, tevékenységek megakadályozásával, megfelelő mederbe terelésével, több természetfilmnek voltunk és vagyunk szakértői, tagjai vagyunk a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Egyeztető Fórumának, a Drávai Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanácsnak, nemzetközi és hazai tudományos folyóiratokban jelennek meg publikációink és rendszeresen részt veszünk hazai és külföldi tudományos konferenciákon, kitűnő nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezünk (horvát, szerb, szlovén, osztrák, német, angol, lengyel, cseh, olasz), napi munkakapcsolatban vagyunk több hazai (WWF-Magyarország, BITE Baja, DEF, Zöld Zala Egyesület, Ormánság Alapítvány) és külföldi (DOPPS (Slo), Mavrica Lendava (Slo), Dravska Liga (Hr), Zelena Akcija (Hr), WWF-Ausztria, WWF-Duna-Kárpáti Iroda (A), Euronatur (D)) civil szervezettel, illetve nemzeti parkkal (Duna-Dráva NPI, Balatoni NPI).

Rendszeres szereplői vagyunk a magyar és a külföldi médiának. Eddigi fennállásunk alatt 414 alkalommal jelentünk meg a sajtóban (országos, helyi és külföldi TV-k, rádiók, napi- és hetilapok).

Erősségeink:

• Tagszervezeteink tagsága (kb. 2.500 fő),
  • Magas szakmai képzettség,
  • Természetvédelmi múlt és tapasztalat,
  • Az élet más területeivel meglévő kapcsolat.

Szakembergárdánk:

Tagjaink között megtalálható állatorvos, vízépítő mérnök, erdőmérnök, természetvédelmi szakmérnök, agrármérnök, bányamérnök, állattenyésztő mérnök, kertészmérnök, vadgazda mérnök, tájépítő mérnök, etnográfus, környezetvédelmi mérnök, herpetológus, ökológus, szociológus, biológus, pedagógus, botanikus, zoológus.

Generálási idő: 0.01 másodperc - 10 lekérdezés 222,538 egyedi látogató